dimarts, 28 d’agost del 2007
Qüestió de noms
D’entre les cançons amb nom de dona guanya per golejada, i era previsible, les dedicades a Maria, en totes les seues possibles variants, amb 25 temes, i compostes i/o interpretades per gent com ara Bob Dylan, Elvis Presley, Jimi Hendrix, Caetano Veloso, Belle & Sebastian, Creedence Clearwater Revival o Los Secretos.
Per tant, i tan sols és la meua opinió, aquestes són les meues conclusions:
1ra.: Els homes som, contra la creença generalitzada, més romàntics que no pas les dones.
2na.: Els homes som més creatius, no sé si contra alguna cosa, que no pas les dones.
3ra.: Els homes som, com tothom sap, més il·lusos que no pas les dones.
4rta.: Els homes perdem més el temps i el cervell per les dones, com és certesa absoluta, que no pas les dones.
5na.: Els homes som menys dones, que no pas les dones.
I conclusió final i transitòria: Si els homes tinguérem més de dones i les dones més d’homes, veges tu a saber el que passaria!.
diumenge, 26 d’agost del 2007
"El meu millor amic"
L’última pel·lícula de Patrick Leconte és una comèdia sobre l’amistat, o més concretament sobre la manca d’ella. Es tracta d’eixes comèdies tan típicament francesa que ens han divertit durant tants anys. Des que François Truffaut ens contara les desventures amoroses d’Antoine Doinel en “Antoine et Colette” (1962), fins aquesta història sobre el que podríem anomenar “Manual per a fer amics”, el cine francès ha subministrat petites històries humanes, vides aparentment avorrides, vides mínimes ... però que són, en definitiva, les vides mínimes de tots nosaltres. De Patrick Leconte, tots recordem “El marido de la peluquera”, però no podem oblidar altres com “La maté porque era mia”, “El hombre del tren”, “La chica del puente” o “Felix y Lola”. Totes elles narracions quotidianes, amb tocs d’humor, de comèdia i al mateix temps la visió escèptica sobre la societat del nostre temps.
“El meu millor amic”, ens fa reflexionar sobre una pregunta inquietant: Quants amics de debò tenim?. I la pregunta és inquietant, perquè la resposta pot arribar a ser decebedora, si més no cruel. Perquè, com diu Elbert Hubbard, “un amic és algú que ho sap tot de tu, i malgrat això t’estima”. Teniu molts així al vostre costat?. Sí... enhorabona. No?... benvinguts al club.
Altra cita, ben certa per cert, perdoneu la cacofonia, és: “la millor manera de manera de mantenir els teus amics és no deure’ls ni que et deguen mai res”. En fi, tenim companys de treball, coneguts, saludats, familiars, parelles...alguns ho substitueixen per psicòlegs o psiquiatres. Això encara és, si cap, pitjor. Així, que jo intentaré pasturar la meua vida en la vall més idíl·lica que puga trobar.
Sort a tots, o com es diu a les estrenes de teatre “Molta merda!!!”.
dijous, 23 d’agost del 2007
Lleis absurdes
Al Regne Unit tampoc no es queden curts: les dones embarassades tenen dret a fer les seus necessitats on els vinga de gust, fins i tot en la “gorra” d’un policia. El que ja no sé, és si el policia haurà de col·locar-se de nou la gorra, després de l’alleugeriment de la prenyada. Això si que deu “emprenyar”. També es considera una traïció pegar un segell amb l’efígie del monarca, en aquest cas “la” monarca Isabel II, boca per avall. En això, els valencians donem mostra de major saviesa, i pengem cap per avall el retrat del borbó Felip V.
La llista, com veieu, està farcida de disposicions que posen de manifest la bogeria de molts dels legisladors que hi ha arreu del món. Però el problema de la justícia no rau en aquests disbarats, que en molts casos són producte d’un període històric que, tal vegada, els podria haver donat algun sentit, per mínim que fora. El que realment em preocupa dels legisladors d’arreu del món és que encara no hagen abolit lleis, que més que absurdes són inhumanes, injustes i il·legítimes. La pena de mort o els beneficis abusius d’alguns que deixen en la misèria a una gran part de la humanitat. No podríem dictar una llei contra aquesta colla de “pocasoltes” per qualificar-los de manera benevolent?
Perseguir i ser perseguits
dimecres, 22 d’agost del 2007
Una càlida estació amb noms propis
En definitiva, la vida és “Una càlida estació amb noms propis”. Una frase que m’ha regalat una persona, que malgrat no conèixer de manera intensa, crec que l’estime de manera càlida. I no importa l’estació. Així que... gràcies.
dimarts, 21 d’agost del 2007
Groucho i Elvis
Unes paraules de Groucho, per a concloure:
“Una vegada vaig anar a visitar el meu oncle i el vaig fer feliç, però encara va ser més feliç quan me n’aní”.
Gràcies Elvis i Groucho!.
dilluns, 20 d’agost del 2007
Sobre la por
Anem a pams, quins són els perills mortals que ens assetgen?...els accidents de trànsit, les malalties, especialment el càncer, un desastre natural (terratrèmol, huracà, tifó o un raig assassí), el terrorisme, el terrorisme-terrorisme i el d’estat; si ets dona i tens un exmarit o exnòvio també ho tens fotut i ben perillós, l’alcoholisme, el tabaquisme i la drogadicció en general; la sobredosi de “fast food” o fast TV o fast periodisme, les depressions, la mort traumàtica a mans –o amb l’arma que utilitze- d’un “psichokiller”... i per si faltava poc, ara tenim quasi la condemna bíblica del canvi climàtic, és a dir la mort pel calentament global... del planeta. Les opcions són dos: o et quedes torrat com un pollastre o congelat com un “Palito Pescanova”. Desolador. No ens podríem deixar triar, almenys, fregir el palito Pescanova i congelar el pollastre, per si en el més enllà ens entra la gana, i no tenim res que tirar-nos a la boca?.
En definitiva, que vivim sota la tirania de la por... i que podem fer per a derrotar-la?... La solució també me l’ha donada la Rosa Brines: un “xupito d’orujo” i un “polvo” cada día". Bé, en realitat, el 50 per cent de la solució és d’ella i l’altre 50, d’un servidor. De re. Així que salut, per molts anys...mentre ens deixen.
divendres, 17 d’agost del 2007
Escriure per a saber el que pense
I això també és el que els passa als adolescents, de qualsevol època, que tenen el cervell envaït per hormones “descontrolades”. No cal dir, que és preferible una sobredosi d’hormones a un rescalfament malaltís d’orgull nacional. Al remat aqueix orgull deriva en tragèdia.
Bé, aleshores escriure es despullar-se per dins i vestir alguna cosa per fora. Si l’embolcall és agradable i l’interior interessant, igual tinc sort, i no teniu la “funesta idea” de no llegir-me. I si no em llegiu, almenys, he pensat, que no és poca cosa!. I els adolescents, i els que –ai!- ja no som ens podem dedicar, si podem, a allò altre... “descontrolat”.
dijous, 16 d’agost del 2007
Reflexió de calor
dilluns, 13 d’agost del 2007
Vocabulari nou
-Glub, glub, glub... tinc set, on està el càntir?
-Krash, katakrash... si t’enxampe, vas aviat
-Grrrrrrrrr!!!!!... la figa ta mare
-Uhhhmmmm?... no portes “bragues”?
-Zum, zum, zum... no t’acostes més, Lazarov
-Bette... Davis
-Bing?...Crosby
-Víctor... m’ature
Efectivament, el millor serà aturar-se, com feia Victor Mature, l´únic actor d’Hollywood que tenia més pit que la xica i en una pel·li, “Sansón y Dalila”, fins i tot la “melena” més llarga que el Josemari.
I ara pegant un salt en la història de la humanitat, arribem al nou vocabulari, o llenguatge si preferiu, fem alguna comparació amb el galimaties lingüístic dels nostres avantpassats més llunyans:
Mòbiltelephone... tinc cobertura, passa’m el número de la teua nòvia
Euribor... si t’enxampa, vas aviat
Sms... l fig t mar
Bluetooh... m’acaben de passar que no portes bragues
Xat... no t’acostes més, “xiquet”
Parrot... sense mans!
IPC... Imbècils Per Collons!
Windows...ni Gates, ni hòsties!
I quina és la conclusió?. Bé, jo no ho sé, perquè no trobe la paraula actual que ens permeta albirar cap on anem. Ben mirat perquè volem saber on anem?. Ja en voldríem estar en parador desconegut. Busqueu-me pels canyots!.
divendres, 10 d’agost del 2007
L'incendi de Cinecittà com a símptoma
I bé tornant a l’incendi, sé que Cinecittà conservava els decorats de films com Be-Hur o “La ciutat de les dones”, aquell projecte quasi grandiloqüent en el sentit més “fellinià” del terme... i no sé, encara, si hauran sigut pastura de les flames. En qualsevol cas, allò no és més que el passat i un paorós incendi ens l’ha recuperat de la memòria històrica. El foc pot ser destructiu i evocador alhora. Tota una paradoxa!
dimecres, 8 d’agost del 2007
"On the road": 50 anys
Així que celebrem que Kerouac, On the road, la generació beat i la il·lusió d’aquella època prodigiosa no haja desaparegut per complet.
dimarts, 7 d’agost del 2007
Sobre la sort
dilluns, 6 d’agost del 2007
La temptació de l'estiu
Ho tenim, com tantes altres coses...ben fotut. Què hi farem!.